Slovenska Hiša
Košček za vas

Avstralskim novinarjem odkrili slovenske kulinarične skrivnosti

Vseh mogočih gastronomskih vragolij, zlasti pa šampanjca in kaviarja (raz)vajena skupina avstralskih turističnih in kulinaričnih novinarjev, si je danes v "Slovenski gostilni" oblizovala prste. Slovenska nacionalna turistična organizacija in gostilna Pri Lojzetu z dvorca Zemono sta jim sredi olimpijskega Sydneyja pripravila nepozabno "počasno kosilo".

Uredniki in novinarji največjih sydneyskih in nacionalnih časnikov Sydney Morning Herald, Sunday Telegraph, Sun Herald, agencije AAP, nacionalne radijske postaje ABC, specializirani pisci o hrani in vinu revij Gourmet Traveller, Elle Cuisine, Australian Good Taste, ekipa televizijskega turističnega programa Great Outdoors... so bili preprosto ganjeni, ko so predse dobili sipo z jagodami, ki jo je pospremila Isteničeva rose penina Gourmet.

Vendar pa je bila sipa le primer mednarodne kuhinje "made in Slovenia". Goste so namreč sprejeli s kislim mlekom in koruzno pogačo. Kasneje je skupaj z rebulo iz hiše Movia na mizo prispel se prekmurski bograč v kruhovi skodelici, nato pa vipavski njoki z radičem, v obliki grozdja, dekorirano z vejico trte z mladimi listi. Sladokusce je preprosto navdušila dimljena postrv skrita v zavezani palačinki, ki je - le za kratek čas - počivala na lahni omaki s tartufi. Tomaz Kavčič, avtor jedilnika in "umetniški vodja" slovenske gostilne se je odločil, da za glavno jed postrežejo kranjsko klobaso na kislem zelju, ki jo je spremljal Sibavov Merlot. Kulinarično popotovanje po Sloveniji so zaokrožili vipavski štrukeljci z ledenim vinom iz Vina Brežice.

"Vedel sem, kaj se obeta, saj sem lani obiskal Slovenijo, zato sem v službi vzel prost dan," je zadovoljno pokimal novinar Rob Woodburn. "Zlasti mi je na srce legel bograč, ki ga večkrat poskuša skuhati tudi moja žena, katere starši so iz Lendave." Med gostjami je bila tudi "olimpijska mama" Tricia Welsh, katere sin Matt je že osvojil srebrno medaljo v plavanju, drevi pa naj bi še zlato. Sicer je gospa Welsh lastnica in urednica prestižne revije Gourmet Traveller, ki objavlja turistične članke skozi oči sladokusca. "Mislila sem, da me za mizo nič več ne more presenetiti. Zdaj vidim, kako sem se motila. Slovenija očitno nudi izjemno kombinacijo starih domačih specialitet in najstrožjih meril sodobne mednarodne kuhinje," je rekla Welsheva.

Urednica Luxury Travel Merry Kirkwood je na kosilo prinesla najnovejši izvod revije s večstransko reportažo o Sloveniji, ki je nastala po letošnjem potovanju avstralske novinarske skupine in obljubila, da pride prihodnje leto spet. "Zdaj pa vidim, zakaj moji starši tako ponosno govorijo o svoji domovini," je sogostitelju Mihi Rottu z Urada vlade za informiranje dejala Adriana Donnegall, ki je za svoje poročno potovanje izbrala Bled.

"Sprva smo oklevali, ali bi sploh vabili novinarje na kosilo, saj vidimo, da so v teh dneh olimpiade prav vsi se posebej močno zaposleni," pa je povedal Rok V. Klančnik, gostitelj v imenu Slovenske nacionalne turistične organizacije. "Včeraj smo ugotovili, da je odziv tako pozitiven, da smo se morali nekaterim zainteresiranim sploh opravičiti, saj nam v gostilni niso mogli zagotoviti več miz." Slovenska gostilna na ulici York je namreč že vse dni popolnoma razprodana, kar povzroči nekaj razočaranja zlasti navdušenim avstralskim Slovencem, ki kar ne morejo verjeti, da je "domovina naenkrat tako blizu". Odziv novinarjev je bil odličen verjetno tudi zato, ker je pred tednom v Daily Telegraphu izšel članek o "olimpijskih" mednarodnih restavracijah, ki ga je sprožil prav pojav slovenske gostilne v Sydneyju. "Odločili smo se, da bomo sprejeli le 22 novinarjev, vendar naj bodo ti predstavniki za nas zanimivih medijev," pravi Klančnik.

Dodatne informacije:
Slovenska hiša - Sydney
Tel. 0061 2 9262 6947 ali +386 (0)1 5891 840 (Miša Novak, vodja odnosov z domačimi javnostmi na SNTO)
sloveniainsydney@hotmail.com