Avstralskim novinarjem odkrili slovenske kulinarične skrivnosti
Vseh mogočih gastronomskih vragolij, zlasti pa šampanjca in
kaviarja (raz)vajena skupina avstralskih turističnih in kulinaričnih
novinarjev, si je danes v "Slovenski gostilni" oblizovala
prste. Slovenska nacionalna turistična organizacija in gostilna Pri
Lojzetu z dvorca Zemono sta jim sredi olimpijskega Sydneyja pripravila
nepozabno "počasno kosilo".
Uredniki in novinarji največjih sydneyskih in nacionalnih časnikov
Sydney Morning Herald, Sunday Telegraph, Sun Herald, agencije AAP,
nacionalne radijske postaje ABC, specializirani pisci o hrani in vinu
revij Gourmet Traveller, Elle Cuisine, Australian Good Taste, ekipa
televizijskega turističnega programa Great Outdoors... so bili
preprosto ganjeni, ko so predse dobili sipo z jagodami, ki jo je
pospremila Isteničeva rose penina Gourmet.
Vendar pa je bila sipa le primer mednarodne kuhinje "made in
Slovenia". Goste so namreč sprejeli s kislim mlekom in koruzno
pogačo. Kasneje je skupaj z rebulo iz hiše Movia na mizo prispel se
prekmurski bograč v kruhovi skodelici, nato pa vipavski njoki z
radičem, v obliki grozdja, dekorirano z vejico trte z mladimi
listi. Sladokusce je preprosto navdušila dimljena postrv skrita v
zavezani palačinki, ki je - le za kratek čas - počivala na lahni omaki
s tartufi. Tomaz Kavčič, avtor jedilnika in "umetniški
vodja" slovenske gostilne se je odločil, da za glavno jed
postrežejo kranjsko klobaso na kislem zelju, ki jo je spremljal
Sibavov Merlot. Kulinarično popotovanje po Sloveniji so zaokrožili
vipavski štrukeljci z ledenim vinom iz Vina Brežice.
"Vedel sem, kaj se obeta, saj sem lani obiskal Slovenijo, zato
sem v službi vzel prost dan," je zadovoljno pokimal novinar Rob
Woodburn. "Zlasti mi je na srce legel bograč, ki ga večkrat
poskuša skuhati tudi moja žena, katere starši so iz Lendave." Med
gostjami je bila tudi "olimpijska mama" Tricia Welsh, katere
sin Matt je že osvojil srebrno medaljo v plavanju, drevi pa naj bi še
zlato. Sicer je gospa Welsh lastnica in urednica prestižne revije
Gourmet Traveller, ki objavlja turistične članke skozi oči
sladokusca. "Mislila sem, da me za mizo nič več ne more
presenetiti. Zdaj vidim, kako sem se motila. Slovenija očitno nudi
izjemno kombinacijo starih domačih specialitet in najstrožjih meril
sodobne mednarodne kuhinje," je rekla Welsheva.
Urednica Luxury Travel Merry Kirkwood je na kosilo prinesla
najnovejši izvod revije s večstransko reportažo o Sloveniji, ki je
nastala po letošnjem potovanju avstralske novinarske skupine in
obljubila, da pride prihodnje leto spet. "Zdaj pa vidim, zakaj
moji starši tako ponosno govorijo o svoji domovini," je
sogostitelju Mihi Rottu z Urada vlade za informiranje dejala Adriana
Donnegall, ki je za svoje poročno potovanje izbrala Bled.
"Sprva smo oklevali, ali bi sploh vabili novinarje na kosilo,
saj vidimo, da so v teh dneh olimpiade prav vsi se posebej močno
zaposleni," pa je povedal Rok V. Klančnik, gostitelj v imenu
Slovenske nacionalne turistične organizacije. "Včeraj smo
ugotovili, da je odziv tako pozitiven, da smo se morali nekaterim
zainteresiranim sploh opravičiti, saj nam v gostilni niso mogli
zagotoviti več miz." Slovenska gostilna na ulici York je namreč
že vse dni popolnoma razprodana, kar povzroči nekaj razočaranja zlasti
navdušenim avstralskim Slovencem, ki kar ne morejo verjeti, da je
"domovina naenkrat tako blizu". Odziv novinarjev je bil
odličen verjetno tudi zato, ker je pred tednom v Daily Telegraphu
izšel članek o "olimpijskih" mednarodnih restavracijah, ki
ga je sprožil prav pojav slovenske gostilne v Sydneyju. "Odločili
smo se, da bomo sprejeli le 22 novinarjev, vendar naj bodo ti
predstavniki za nas zanimivih medijev," pravi Klančnik.
Dodatne informacije:
Slovenska hiša - Sydney
Tel. 0061 2 9262 6947 ali +386 (0)1 5891 840 (Miša Novak, vodja odnosov z
domačimi javnostmi na SNTO)
sloveniainsydney@hotmail.com